Hoppa till sidans innehåll

Joels krönika 2009


Stort och smått från Pythagoras 2009

Under denna rubrik kommer du att kunna läsa om det som händer i Pythagoras Champions League. Joel Bäckström sitter i styrelsen för Rudbecks IF och är en av de ansvariga för turneringen. Här ger Joel sin syn på stort som smått efter varje omgång.

 

Finalen!

Personalen - SP09e

Juletiden är här, grannen ska fixas, maten lagas och paket ska köpas. Ni har hört det förr och vill ej höra det igen. Jag tror dock vi fick den finaste klappen i samband med finalen av Pythagoras Champions League. Förutom tomten, Viktor Engström, som vaktade SP09Es mål så bjöds det på klappar i samma omfång som fyrverkerierna på nyår.

Jag var lite sent på plats i Rudbecks idrottshall. Och när jag kom in möttes jag inte bara av två taggade lag. Jag möttes av ett helt publikhav som hade utnyttjat varenda liten kvadratdecimeter av hallen för att få en glimt av årets största idrottshändelse på Rudbeck. Och visst skulle dom få valuta för varenda sekund av sitt inledningsvis offrade jullov.

Matchen hade allt och den skulle till och med få sin plats i historiepärmarna. Lagen som det stod mellan var fjolårsfinalisten Personlaget och överraskningen SP09E. Och visst skulle godbitarna överträffa varendra i årets bästa match mellan skolans två bästa lag. All magi skulle återfinnas i 15 minuter effektiv tid.
Allt började med med en pangstart av Personallaget. Radarparet Engan och Jexby gjorde verkligen reklam för sig själva då Engan bröstade ner och Jexby dunkade på volley. Ett väldigt snyggt mål och visst fick man vibbar från 2002 när Koller på liknande maner bröstade ner den till Baros som förvaltade läget på mest optimala vis, i matchen mot Holland.
SP09E ville inte vara sämre och Eddie Johansson bjöd på en riktigt fin tåpaj som inte ens Personallagets målvakt Micke Olsson kunde ta.
Lagen fortsatte sedan att överträffa varandra med elegans och riktigt bra spel.
Lagen var så jämna så det skulle avgöras precis i slutet av matchen då årets spelare Simon Johansson kastade sig fram och gjorde sitt andra mål i matchen.
SP09E gick då upp till 5-3 och efter det hade Personallaget inte ork att svara.

Det är helt enkelt bara att lyfta på hatten och gratulera överraskningen SP09E till segern. Men oj vad de förtjänar den. De hade spelat vackrast fotboll, gjort massor med mål och vunnit alla matcher.

Nu är väl den stora frågan om de kan gå igenom alla tre år utan att förlora en enda match? Det här laget har verkligen chans att slå rekord efter rekord.
Motstånd? Ja det motstånd som går att nämna förutom sina egna huvuden är möjligen om en ny idrottsklass skulle börja på skolan och kanske, kanske störa.

Slutligen vill jag tacka alla som fått turneringen att gå igenom. Rudbecks IF,  de deltagande lagen, Peo, publiken och ni med trummorna.
Hoppas Pythagoras fortsätter att vara lika stort i framtiden

God Jul och Gott Nytt År                                                                          
                                               / Joel Bäckström

 

Kvartsfinaler onsdag 2 december 

Det var säkert någon som såg faddergalan i tisdags. Och visst är det en vacker tanke, att på Robin Hoodvis ta från de rika och ge till de fattiga. Välgörenhet heter det och det är förhoppningsvis något som kommer att förekomma i all framtid. Välgörenhet kommer dock aldrig att tränga sig in i den långt i från optimala inomhushallen på Rudbeck.
För även om förutsättningarna inte är de bästa och priset i stort sett bara är ära så spelas det en oerhört seriös fotboll. Lagen kommer för att vinna och att komma långt i turneringen. Det finns ingen under en match som har empati för motståndarna. Och gränsen för att en match ska spåra ut balanseras på en mycket tunn lina där ett enda felsteg kan få allt att falla.

Jag ska medge att det är faktiskt känns härligt ,som tävlingsledare, att se spelare vara riktigt besvikna efter en förlust. Då vet man att man har ett fantastiskt arrangemang som väcker så mycket känslor på så enkla villkor.

Idag var det kvartsfinaler och lägstanivån hade tagit ett ordentligt steg i rätt riktning.
Första matchen var dock ett undantag. De små kvicka teknikerna i SP09E hade lekstuga med BF09B. SP09E hänfört av, enligt mig, skolans bästa inomhuspelare Simon Johansson dirigerade fram ett riktigt skönspel. De bjöd på riktigt fotbollspropaganda och 8-0 var precis så rättvist som det låter. Men... oj vad jag tjatar om detta. Men... SP09E har fortfarande inte mött ett enda högklassigt lag och jag vågar inte tro fullt ut på laget då de inte fått den viktiga Pythagoras-rutinen för att gå hela vägen.

Andra matchen var jämnare. Klasserna SP07B och NV07A har mycket gemensamt och man kan ibland se spelarna från lagen spela bluffpoker med varandra i Ljushallen. Det var ett känslosamt möte och jag tror det kittlade rätt bra i magen hos lagen inför mötet. NV3A började klart bäst och tog ledningen. Laget bygger sitt spel mycket på den lika duktiga som ovana målvakten Patrik Östlund. Och visst visade han upp ett briljant målvaktsspel med några fantomräddningar.
Vid ställningen 2-1 till NV07A började det darra lite hos lagmaskinen SP07B  och det kan till och med ha varit något gnäll inom laget. Lokomotivet började till slut röra på sig i andra halvlek och matchen vändes till en 4-2 seger.
En notis från matchen var att Lukas Andersson, som avgjorde fjolårets final för SP07B, var tillbaka efter frånvaro en längre tids frånvaro. Han var inte på topp idag men det är en spelare som spelar som bäst i de stora matcherna och håll ett öga på honom i semifinalen.

På tal om comeback så var axelskadan på Hogar Lak inte så allvarlig. Jag trodde han skulle vara borta länge men han var redan tillbaka i spel för sitt NV08B. Och det var nog tur det. För Gabriel Medina lyste idag med sin frånvaro. Och att laget kom springandes direkt från en pizzeria skapade också problem. På andra sidan stod NV08F och dom började utmärkt. Troligtvis mycket tack vare sin högklassiga entré där man offrat tid från en kemilektion tidigare på dagen för att förberedda. Entrén var lik en hockeyentré med många högteknologiska effekter. Men NV08B var fortfarande hungrigt efter all pizza och de åt sig verkligen tillbaka in i matchen. Avslutning var en mästerlig nagelbitare men NV08B klarade sig ur NV08Fs anstormning på slutet och vann med 4-3.

Sista matchen var mellan Personallaget mot NVSP08A. Och NVSP08A började spelmässigt mycket bra. Personalen gjorde dock målen och NVSP08A hade svårt för att överlista Micke Olsson i personalkassen. Båda Personalens mål kom med spel i numerärt överläge. Det var en glidtackling som ställde till det för NVSP08A och det ska sägas, att Personalen vet  vad man gör då man spelar en man mer än sina motståndare. Sent i första halvlek fick eleverna straff men skottet gick över. Det kan ha varit en avgörande situation för trots ett massivt tryck från NVSP08A sida så lyckades man bara göra ett mål vilket inte räckte för avancemang.Seger med3-2 för Personallaget. 

Veckans värsting:
Inför Pythagoras rankades, enligt tävlingsledningen, de fyra bästa lagen. Detta gjordes för att vi inte ville att dessa lag skulle behöva möta varandra tidigare än i semifinal. Lagen som vi rankade var 1:a  SP07B 2:a Personallaget 3:a NV08B 4:a SP09E. Nu kan vi sträcka lite extra på oss när vi konstaterar att just dessa fyra lag ska möta varandra i semifinal.

Åttondelsfinal onsdag 25 november 

Att man i ena stunden är vidare och i den andra är utslaget är charmigt. Men om man är ett lag som verkligen ville gå långt i turneringen är det inte särskilt charmigt att åka ur i en match som man lika väl kunde ha vunnit. Det här var det snöpliga slutet på sagan för SP07C. De hade både förutsättningar och vilja för att lyckas i år. Men i fotboll och i synnerhet i Pythagoras kan allt hända. Och den förlusten sved verkligen för spelarna som i och med detta spelat sin sista match i Pythagoras Champions League för gott.

De var de tre avslutande åttondelsfinalerna. I första spelade NVSP08A överraskande bra och slog ut NV07F. NVSP08A Har det pratats oförtjänt lite om. Men det är ett lag man ska ha respekt för. Målvaktsspelet i form av Simon Andersson är briljant och samspelet mellan och David Simonsson går inte heller att klaga på. I dagens match som klassen vann med 5-1 så bjöd Vardges Khndrian på riktigt ögongodis med en välplacerad tåpaj.

I matchen mellan BF07B och NV09B stod det 2-2 vid full tid. 
För första gången i år blev det därför förlängning vilken betyder sudden death i 5 minuter. Där var det BF07B som drog det längsta strået och Simon Söderberg hette segerfixaren.
Den tredje matchen var alltså SP07C:s nederlag. Laget som gjorde den utmärkta insatsen är NV08F. Det är ett intressant lagbygge med spännande spelare trots att ingen av dem ens var på plats på uttagningarna för skollaget som ägde rum i början av läsåret.Matchen slutade 3-2 till NV08F.
Matchen fick tyvärr ett tråkigt efterspel där personer på sidan hånade en spelare i SP07C och det blev en del kroppskontakt innan publik kunde sära på spelarna.

Veckans Värsting är det avgörande målet som tog NV08F till kvartsfinal. Målet var en praktfull lobb från egen planhalva. Avslutet står August Larsen för och även om det inte är årets mål så är det något som kommer bli en snackis i klassen.

 

Åttondelsfinaler - Onsdag 18 november

 

Så var äntligen det var dags för den första eliminationsomgången i Pythagoras Champions League. Glädje skulle blomstra och tårar skulle torkas. 10 lag skulle bli 5 och spänning var ett nyckelord.

 

Dagens första match blev en mumsbit för NV07A. Visserligen började IVIK C starkt men de gick ner sig allt eftersom matchen gick och NV07A höjde sig och avslutade riktigt effektivt.

Slutsiffran 5-0 tycker jag är i överkant då de ramlade in onödigt många bollar i slutet av matchen. Men NV3A:s prestation ska jag dock inte ta ifrån dem då de spelade sin klart bästa match för året.

 

Andra matchen var kanske den som på pappret skulle bli den bästa. Men det blev faktiskt inte så mycket till match då SP07B lade i en högre växel än i gruppspelet och på ett imponerade sett åt sönder ett ganska tamt SP08E.

Efter 4-0 i paus så skrevs slutsiffran till 5-1.

 

Tredje matchen för kvällen var väldigt spännande. Förhandsfavoriten till seger var NV08B. Men en skada på Hogar Lak och ett heltaggat NV07C gjorde det mer spännande än var det borde ha blivit. För trots att NV08B gjorde ett tidigt mål så kunde NV07C kvittera och dom hade några fina lägen att faktiskt ta ledningen. En som spelade bra i NV07C var Joakim Pettersson som höll ihop laget bra ifrån sin backplats. Men både han och laget skulle få en kalldusch då Gabriel Medina bröt ett slarvigt uppspel och på egen hand gjorde det avgörande 2-1 målet.

Vidare är alltså NV08B. Men med en nyopererade Hogar Lak på sidan så imponerade dom inte riktigt lika mycket som de gjort i gruppspelet. Jag tycker trots detta att de är det bästa laget rent tekniskt som är klara för kvartsfinal. Vi får helt enkelt vänta och se om tekniken kan bära laget hela vägen fram till final.

 

Den fjärde åttondelsfinalen blev än mer spännande än den förra. På ena sidan stod de små och härligt spelglada SP09E. På andra sidan stod individuellt skickliga IVIK E med Nawzad Fatah i spetsen. Matchen var riktigt underhållande och det var IVIK E som tog ledningen. SP09E var dom som tryckte på men IVIK E var sylvassa i sina kontringar. Ledningen stod sig länge men inte riktigt hela matchen. För SP09E lyckades till slut få hål på IVIK E:s fina försvar och matchen gick till sudden death. Avgörande skulle hålla på i max 5 minuter och det var alltså första målet som skulle avgöra.

Väl i sudden death så åkte IVIK E på en onödig utvisning och den togs tillvara på bästa sett av Simon Johansson som efter ett väggspel kunde slå in det avgörande målet.

All heder till IVIK E som gjorde en bra turnering och en tapper insats och var så säkra på att de kommer tillbaka nästa år med samma inställning.

 

Den sista matchen blev den minst dramatiska. Personallagets flyt håller i sig då man idag fick möta ett lag bestående av endast fyra spelare. Segern blev komfortabel och Personallaget kunde bjuda den lilla  publiken på lite skönspel. Lite oroväckande för laget kan dock vara Peter Jexbys oförmåga att ta vara på klara målchanser.

 

Veckans Värsting: VLT var på plats och uppmärksammade den mycket populära turneringen.

Nu låter det häftigare än vad det kanske är då en skribent från VLT ung, som själv går på skolan, valde att lägga  fokus på stämningen omkring och lite historik kring Pythagoras så  att lokalbefolkningen skulle gå få ta del av denna traditionsrika turnering. Och det är inte omöjligt att ni redan läst trolig artikel i VLT innan ni läser detta.

                                                                                

Omgång 6 - 11 november

Till mångas besvikelse blev det ingen krönika för omgång 5. Krönikan fick ett uppdrag av Sportbladet att åka till Nya Zeeland och bevaka öppna mästerskapen i curling. Krönikan från det mästerskapet går att läsa om ni söker på Sportbladet och klickar på länken Curlingbladet till vänster på sidan.

Sista matcherna i gruppspelet spelades idag och slutspelsplatserna skulle fördelades. Omgång 6 bjöd på spänning som det inte bjudits på tidigare under Pythagoras anno 2009.

Första matchen var en nagelbitare mellan NV08F och NV08D där båda klasserna hade doft av en åttondelsfinal. Matchen var tuff och stundtals ful men NV08F höll huvudet mest kyligt och klarade 1-1. Resultate som enligt rykten ska göra dem slutspelsklart med ett ynka måls marginal.

Det ska sägas att jag inte har hundra koll på alla resultat och vilka som gick vidare. Men det finns på IF:s anslagstavla i Ljushallen och inne hos fritidsledaren.

En högintressant match var mellan NV07A och Personallaget. Det känns verkligen som att spelarna i Personallaget har fått alldeles för mycket luft under vingarna så här års. De kommer bland annat in med lagtröjor som antagligen är finansierade av den köttfria dagen.
Idag mötte de som sagt NV07A och förutsättningarna var att NV07A behövde ta en poäng för att vara säkra på att gå vidare.Men det gick helt enkelt inte.

Lärarnas styrka är deras taktiska kunnande och det krävdes inte mycket för att locka fram NV07A högt i planen för att sedan slå till på kontringar. Men nu var det inte bara Personallaget som gjorde det bra. NV07A hjälpte till med att vara riktigt dåliga i matchen. För även om man lyckades att behålla bollen inom laget så spelade man lika rörligt som fyra stenpelare utplacerade i en helt ofarlig kvadrat.
Till det laget som nu får möta Personallaget i slutspelet så vill jag bara säga: gör det inte så enkelt för dem. In och gröta lite framför mål och spela lite originellt. Det skulle bara vara så härligt att se deras hånflin hastigt och lika lustigt försvinna ur turneringen.
Några potentiella hot, som Football Manager brukar beskriva, finns i målvakten Micke Olsson, Den alltid på rulle David "Kipketer" Hedenskog, hårdskjutande Peter Jexby och den i tränarrollen Skiljebo-aktuelle Andreas Engblom.

För övrigt vill jag sätta ett växande utropstecken för SP07C. De har ett lag med spets och utan märkbara svagheter. Lagets stjärna är Kushtrim Mustafa och det känns som att han styr det mesta i laget och det säger jag utan negativ betoning. En annan viktigt spelare är målvakten Armin Vukovic. Han känns aktuell för den Futsal trupp som ska spela SM för Rudbecks IF inom en snar framtid. 

Veckans Värsting tilldelas hela SP07A laget. De spelade varje match med sina egna komponerade matchtröjor. Laget visade upp sig själva från sin bästa sida men även i turneringen för sin mångsidighet. För dem som missat deras klädsel så missade de något. Men de får chansen att se den charmiga klassen senare då de ska arrangera årets julkalender. 

                                                                
Omgång 4 - 21 oktober

Den fjärde omgången är slutspelad. Och med lite statistikhjälp från våran guru PEO så kan vi bekräfta att våra fyra förhandsfavoriter (Vilka dem får ni räkna ut själva ) har alla full pott. Kvalité och underhållsmässigt var detta den bästa omgången med många tokintressanta matcher där lagen visade många olika ansikten. Flera av favoriterna var i brygga men i stort sett alla matcher slutade ändå med seger för de favorittippade. Enastående individuella prestationer mixades ihop i en härligt blandpåse med starka laginsatser. Ett extra beröm idag till målvaktsspelet där många ovana målvakter visade sig som mänskliga murar. Ett sista beröm vill jag även ge till publiken som, förutom en onödig stormning av planen och ett än mer onödigt krokben, ger Pythagoras Champions League en extra dimension. Det var det sista berömmet jag har att ge ut denna vecka.

Jag vill istället ägna er de kvarstående raderna till att ta upp en grej angående domare och arrangörer. För det första så är vi som arbetar kring turneringen helt fria från ekonomisk ersättning. Vi är där på våran fritid och gör vårat yttersta. Med det sagt vill jag gå vidare med att säga att de allra flesta sköter sig alldeles utmärkt. En och annan har synpunkter, men de är ändå i en sådan nivå att de kan anses som positiv kritik. Sedan har vi den lilla del av utövarna som kastar ur sig den onödiga kommentaren efter den andra.
Domare har precis som spelare olika nivåer. Man kan ha en dålig dag, en bra dag, en oinspirerad dag eller en dag som är helt omöjlig att glömma av olika anledningar. Det gäller precis alla människor vad man än sysslar med när man än gör det. En domare står inte och kommenterar varenda felpass eller misslyckad mottagning som en spelare gör. Varför har då en utespelare rätten att göra det? Varför kan en spelare få skälla ut en domare när det skulle kännas helt galet om en domare gjorde detsamma? Ta gärna en funderare och tänk ut egna slutsatser.

På frågan om vi ändå inte känner ansvar för att göra ett bra jobb när vi väl är där så vill jag uppriktigt sagt säga att Pythagoras är ett helt och hållet prickfritt arrangemang. Ett arrangemang som ger möjlighet till cirka 90 spelare varje vecka att få spela match. Ett arrangemang som vänder sig till alla och som faktiskt har fått något som på enbart ära blivit en jättesuccé.
Att då hävda att man ska känna ansvar och att vi inte gör tillräckligt känns helt befängt.
Vi som är där gör allt i våran makt enbart för er skull och det minsta vi kan begära i gengäld är respekt, av alla! 

Veckans värsting. Denna vecka lyckades åter trollgubbarna från NV08b att finta två spelare på avspark. Det är igenom att finta att man ska passa sin lagkamrat men istället lägga benet på baksidan av stödjebenet som finten går till väga. Resultatet blir att motspelare som är ivriga på att komma fram och sätta press måste gå tillbaka på sin planhalva eftersom avsparken inte är slagen. Vill ni se Mutumba finten, som den kallas i folkmun, så kan jag tipsa om att se nästa match med NV08b eller besöka Råsunda och titta på Martin Mutumba, spelandes i AIK.

Omgång- 3 - 14 oktober

 

För första gången i årets turnering ekade Jan Tauer ramsan i Rudbecks gymnastiksal. De regerande mästarna SP07B har haft premiär och, enligt en intern källa, är laget hungrigare än någonsin. Laget har kvalitet, rutin, spelglädje och vinnarskallar. De har allt som krävs för att få sitt namn inristade i CL pokalen.

Lagguppställningen består av Mauro Quinones, Philip Fredriksson, Lukas Andersson, Joel Bäckström, Kristofer Hammarlund, Lorenz Puskas och Helena Norberg.Fem  av dessa är aktiva i skollag.

De som var på plats och såg den tredje rundan tycker säkert att SP07B uppträdde nonchalant och inte visade så mycket klass. Men laget har varit med förr och vet vad de gör. Dessutom fanns det scouter från andra lag på plats så de gjorde nog rätt i att maskera formen. Det har man faktiskt råd att göra när man möter ett lag utklädda till kypare som en spelare, iklädd korta höjdhopparshorts, lustig harklade ur sig.

Ett lag som inte har varit med förr gjorde också debut idag var SP09E. Jag hade ett snack om dem förra veckan men kan inte nog poängtera hur viktigt det är med rutin. För laget är ungt, vissa är t.o.m. så unga att de överväger att åka moppe till skolan.

Laget vann idag med 11-1 och visade att så länge de får hålla taktpinnen i matcherna så är de bra. Här finns tre spelare som är med i den truppen som ska åka till USA i sommar. Spelarna är Simon Johansson, Eddie Johansson och Jonathan Radvogin. 

 

Förutom dessa två lag så var det en svag omgång. Många av matcherna avgjordes tidigt och de var bara någon enstaka match som bjöd på kamp. Om Lars Lagerbäck varit på plats så hade han på sitt patenterade vis, långsamt, skakat på huvudet över den svajande kvaliteten.

 

Veckans Värsting är denna vecka ett av de snabbare målen i turneringen. Det var i matchen mellan SP07B och SP07A där 07B fick en riktig kalldusch. Situationen kom efter avspark som via en spelare rullades ner till målvakten. Under tiden då bollen färdades så tog 07A:s Viktor Öberg sats för att sätta press på målvakten. Bollen som det var tänkt skulle lobbas över honom tog istället rakt i magen på Viktor som knappt i sin vildaste fantasi kunde tänka sig att öppna ögonen och finna bollen i en av nätmaskorna. Allt hände innan matchuret slagit tvåsiffrigt i sekunder och ur situationen fick Viktor en hyllning av den tillresta publiken samt utmärkelsen Veckan Värsting.

 

Omgång 2 – 7 oktober

 

Pythagoras Champions League är inte som annan fotboll. Planen är ruskigt trång, golvet är halt, mycket kamp och publiken är lika mycket i vägen som högljudd. Man måste därför ta vara på den rutin som man skaffar sig under sina år i Rudbecks idrottshall. Ett lag som behöver få rutin och som jag hoppats få se var SP09e. Men den matchen blev inställd och det är verkligen synd för deras del eftersom de behöver all rutin som de någonsin kan komma över för att bemästra denna svåra fotboll.

Talang har de nämligen, fyra av klassen spelare var med i skollagets match tisdagen den 6:e oktober. Och i de spelarna finns tillräckligt med talang för att fylla alla tomma platser på VSK:s hemmamatcher. Klassen har inte spelat tillsammans och det kommer inte att bli många matcher tillsammans för laget innan de riktigt tuffa matcherna börjar. I de matcherna går det inte att leva på talang utan man måste vara väl förberedd. Vi har genom åren sett många talangfulla lag som tidigare år åkt på en mina av just det slaget.

 

Kvaliteten var i ärlighetens namn inte lika hög som förra veckan men vi såg några härliga spelare och prestationer, bland annat i matchen mellan SP08a och NV08a där samspelet mellan Rebin Hosini och Khaled Alahmad fungerade strålande. Och där den senare bjöd på ett riktigt klassmål som uppkom efter en tvåfotare tätt följt av ett lika snabbt skott i steget som Ronaldo under sina glansdagar. NV08a vann matchen och laget känns som ett tänkbart kvartsfinalslag då man även har Ivan Förlin att tillgå.

 

En av höjdarna var att se den tuffa duellen med SP07b (lag 2) och SP07c där riktigt god vänskap mellan klasserna helt ignorerades för attdet egna laget skulle stå som vinnare. SP07c var laget som vann ganska betryggande efter att SP07b inte lyckades hålla uppe sitt fina försvarsspel hela matchen. SP07c har varit med och spelat i tre raka år och om de fortsätter att spela aggressivt så kan de komma att bli en skräll i årets upplaga.

 

Veckans värsting är denna vecka en mycket glad målgörare från IVIKa. Spelaren tog sats för att fira målet på Obafemi Martins vis. Men det akrobatiska numret förvandlades snabbt till en ytterst ograciös hjulning/handvolt som inte fått många poäng hos vare sig konståkning eller backhoppningsdomarna. Nu är det, som tur är, tanken som räknas och publiken besvarade firandet med att jubla högt.

 

Omgång 1 - 30 september

 

Det bjöds på stämning, mål, räddningar, tempo, tacklingar, glädje, frustration, samt en och en annan verbal groda. Pythagoras Champions League är i igång och känslorna svallar.

Turneringen började med en match mellan två ettor varav den ena samlat halva klassen för att visa en väldig lugn och harmonisk sida av turneringen. Klassen hade samlats för att på ett trivsamt sett umgås och lira lite boll, kvaliteten var inte den bästa men det kompenserades av alla glada miner.

Lite senare under den tidiga kvällen visades andra sidor upp. I takt med att trumman spelades med högre frekvens så höjdes även tempot, allvaret och känslorna på planen. Lärarlaget var med i en match där riktigt riktigt hårt spel balanserades på en underbart tunn lina för att matchen inte skulle gå över och bli till fult spel. Lärarna som gick till final förra året började lite oinspirerat men visst fanns kvalitet för att kunna tugga ner ett förtvivlat NV07f. Samtalsämnen om att införa målkameror kom åter på tal då bägge lagen hade en boll på mållinjen var av den första var en riktig högerkanon signerad tvåbarnspappan Peter Jexby direkt efter avspark.

En annan av höjdpunkterna var att se målvaktduellen mellan Christos Voglis och Simon Andersson, båda årskurs två. Det såg ut som duellen skulle sluta oavgjort efter att båda målvakterna fått kapitulera var sin gång. Men en lika glad som oväntad matchvinnare skulle få det sista ordet. Efter ett skottliknande inlägg och en retur var hon där, och på Filippo Inzaghi manér satte Stina Wallander det avgörande målet. Målvaktsegern vanns av Simon Andersson och hans kamrater i NVSP08a vann den derbyliknande matchen mot SP08e.

En av förhandssnackisarna var klass NV08b som efter en övertygande andra halvlek visade att de blir att räkna med i årets turnering. I laget finns bland annat spelare som Hogar Lak och Gabriel Medina som båda har gjort fina säsonger i både klubb- och skollag. Laget visade upp bländande teknik och spelsinne. De såg verkligen ut att trivas på det annars hala golvet. Jag höjer ett varnande finger för denna klass och tror att detta är ett finallag. Men då krävs ett smartare spel och att målvakten har fått tag på ett par målvaktshandskar. 

Veckans Värsting har vi att hämta ifrån kvällens sista match, där det skedde en ren olyckshändelse efter att en spelare laddat skott och helt naturligt fört upp armen för att hämta kraft. Armen for rakt upp på nosen på vad som ironiskt nog är spelarens flickvän. Resultatet: en hel del blodvite och en befarad näsa ur bästa skick. Nu får vi hoppas att förhållandet inte får en lika stor törn som näsan.

 

 

Uppdaterad: 30 SEP 2010 12:20 Skribent: Per-Ola Olsson

Postadress:
Rudbeckianska Gymnasiets IF - Skolidrott
Rudbeckianska gymnasiet/Rudbecks IF, Skolgatan 5
72187 Västerås

Besöksadress:
Rudbeckianska gymnasiet, Skolgatan 5
72215 Västerås

Kontakt:
Tel: 021399417
E-post: per-ola.olsson@vaste...

Se all info